Akıllı Saatler

Akıllı Saat Verileri Üzerinden COVID-19 Etkisi

Dünyada ve ülkemizde COVID-19 pandemisi sürerken bir yandan da karantina uygulamaları nedeniyle insanların yaşam tarzları ve alışkanlıkları değişmekte. Büyük akıllı saat ve giyilebilir teknoloji markalarından Withings, Polar ve Garmin bu konuda topladıkları verilerle çeşitli araştırmalar ortaya koymuşlar.

Adım Sayısı

Bütün dünya üzerinde COVID-19 pandemisi yüzünden atılan adım sayıları düşmüş durumda. Garmin’in açıkladığı verilere göre günlük ortalama adım sayısı 8700’den 7700 adıma düşmüş.

Genel olarak bütün dünyada adım sayısı düşmüş olsa da, ülkelerin farklı karantina stratejilerinin farklı etkileri olmuş. Withings’in verilerine göre karantina uygulamalarının çok sıkı olduğu Çin’de %56, İspanya’da ise %41’lik bir düşüş var ortalama adım sayılarında. Buna karşın karantina uygulamalarının çok sıkı olmadığı İngiltere’de %8, Amerika’da ise %7’lik bir düşüş görülmekte.

Uyku

Koronavirüs insanların uyku alışkanlıklarına da etki etmiş durumda. Polar’ın verilerine göre Amerika’da insanlar günde ortalama 14 dakika daha fazla uyumaktalar. Aynı zamanda insanların uyanma saati de 34 dakika ileriye çekilmiş durumda.

İngiltere’de de benzer bir durum söz konusu. Withings’in verilerine göre İngiltere’de insanlar günde ortalama 15 dakika daha fazla uyurken, uyanma saatleri de 9 dakika ileriye çekilmiş. Fransa’da ise insanların günlük ortalama uyku saatleri 20 dakika uzamış.

Covid-19 spor

Spor

Koronavirüs’in insanların spor alışkanlıklarına da gözle görülür etkisi var. Polar’ın datasına göre insanların açık havada yaptığı sporlarda %17.95 artış var. Kapalı mekanlarda yapılan sporlarda ise %21.55 düşüş var.

Withings, insaların spor alışkanlıklarındaki değişimi çeşitli sporlar özelinde incelemiş. COVID-19 etkisi ile yoga %42, hiking %34, bisiklet %19, koşu ise %18 artmış. Azalan sporların başında ise %66 ile tenis ve %53 ile yüzme gelmekte. Polar’ın verileri de benzer sonuçlar göstermekte.

Kilo

Karantina uygulamaları ile ilgili insanların endişelerinden biri de hareketsizlikten dolayı kilo almak. Biraz kilo alma söz konusu olsa da durum sanıldığı kadar kötü değil.

Withings verilerine göre İngiltere’de insanlar ortalama 160g alırken, Almanya’da 189g, İtalya’da 195g, Çin’de ise 25g almışlar.

Tabi bu verilerin akıllı saat kullanıcılarından geldiğini unutmamak lazım. Akıllı saat kullananların sağlık konusunda daha titiz olduklarını varsayarsak, toplumun geneli için farklı sonuçlar söz konusu olabilir.

Kalp Sağlığı

Withings’in COVID-19’un kalp sağlığı üzerindeki etkisi konusunda da ilginç verileri var. Verilere göre pandemi sürecinde kalp atış hızı anomalilerinde düşüş var. Bu düşüş hafta içi %34, haftasonu ise %45 seviyelerinde.

Bu sonuçların koronavirüs sebebiyle değişen stres seviyeleri, artan veya azalan alkol tüketimi, değişen yeme alışkanlıkları gibi birçok nedeni olabilir. İnsanların COVID-19 nedeniyle sağlıklarına daha fazla dikkat etmeleri, çoğunlukla evde kaldıkları için daha az stresli olmaları, ve daha iyi uyumaları da bu sonuçlarda etkili olmuş olabilir.

Kaynak: Withings, Polar, Garmin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir