Sanal gerçeklik hayatımıza girdiği günden beri bizlere birçok yenilik ve ulaşamayacağımız hizmetler sunmaya devam ediyor. Oyun ve eğlence sektöründe ağırlıklı olarak kullanılan sanal gerçeklik teknolojisi farklı alanlarda da hizmet vermek için girişimciler tarafından gün geçtikçe yaygınlaştırılıyor. Sinema, araştırma laboratuvarları gibi sanal gerçekliğin hayatımızı daha da kolaylaştırdığı türevleri artık hayatımızda ve gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Gerçek dünyada insanoğlunun gezmesi oldukça zor olan yerleri sanal dünyada gezmemiz mümkün. Hatta daha ileri versiyonlarda sanal deneyimi hissetmemiz de mümkün olacak. Çernobil Kazasını sanırım herkes bir şekilde duymuştur. Ukrayna’nın kuzey bölgesinde, Kiev’e bağlı bir yerleşim yerinde meydana gelen bir kaza sonucu radyoaktif tehlikeli maddeler bölgeyi etkiledi. Artık kimse orada yaşayamıyor. İşte tam bu noktada Çernobil VR ile sanal gerçeklik teknolojisi yardımımıza yetişiyor.
Çernobil VR bir çeşit eğitimsel oyun ve film yazılımı olup Oculus, Playstation VR, HTC Vive ve Samsung Gear VR ile uyumlu çalışıyor. Teknoloji alt yapısı ve Çernobilin sanal dünyada nasıl oluşturulduğu ise şu şekilde meydana getiriliyor. Öncelikle ileri teknoloji ürünü 3D tarayıcı ile 1:1 boyutlarda bölgedeki binalar, yollar ve yerleşim bölgesinde bulunan her bir yapı taranıyor. Bu sayede bölgede bulunan her bir yerleşim alanında gerçek bir tur yapılabiliyor. Küresel fotoğraflama ile geniş açılı görüntülemeler elde edildikten sonra streoskopik 3D derinlemesine görüntüleme ile artırılmış gerçeklik birleştirildikten sonra kafaya takılan sanal gerçeklik seti ile bu deneyim yaşanabiliyor.
Çernobil VR bizlere terk edilmiş oldukça tehlikeli radyoaktif bir ortamda gezebilmemizi ve orada yaşanan büyük felaketin izlerini yaşamamızı sunuyor. Bu sayede bölgede bulunan Moskova Gözü( Moscow Eye) olarak bilinen 150 metrelik Sovyet Radarının üzerinde yürüyebilirsiniz. Aynı zamanda nükleer reaktörlerin içerisinde gezip patlatmanın gerçekleştiği anı yaşayabilirsiniz.
Böyle bir deneyimi yaşayabilmek için gereken sistem özelliklerinden bahsetmek gerekirse Oculus Rift için tavsiye edilen işlemci en az i5 – 4690. Ekran kartı için NVIDIA GTX 970, bellek olarak en az 8 GB ve gerekli görülen boş depolama alanı 17.39 GB gerekmekte.
Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik sayesinde ilerleyen zamanda içerisinde daha realistik bir sanal dünyada yaşamamız kaçınılmaz. Westworld dizisindeki gibi bütün duyguları yaşayabildiğimiz bir ortamı salonumuzda oturduğumuz yerden sağlayabileceğiz. Örneğin uzayda bir gezegene, bir tatil köyüne veya çok sevdiğimiz bir kişinin veya grubun konserine (bknz. Oculus Venues) sanal dünya sayesinde katılabileceğiz. Sanal dünya ve teknolojisi, Çernobil gibi terk edilmiş alanları belki de nasıl tekrar hayata geçireceğimizin sırlarını da keşfetmemizi sağlayabilecek.
Giyilebilir teknoloji, son yıllarda teknolojinin en hızlı gelişen ve en çok ilgi çeken alanlarından biri…
Huawei akıllı saat uygulamaları, genellikle Huawei'nin kendi işletim sistemi olan HarmonyOS üzerinde çalışır. Huawei akıllı…
Apple Watch Sıfırlama Resetleme Neden Gerekli? Apple Watch Sıfırlama için gereken birkaç temel sebep vardır:…
2024 yılında dikkate değer akıllı bileklikler arasında çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İşte öne çıkan bazı modeller…
Apple Watch Series 9, Apple'ın giyilebilir teknoloji alanındaki en yeni yeniliklerini sunan bir cihaz olarak…
STATSports Apex Athlete Series Genel Bakış STATSports Apex Athlete Series, sporcuların performansını izlemek için tasarlanmış…