Google’ın üretimi ve satışı durdurulan artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri Google Glass uzun bir sürenin ardından tekrar geri dönüyor. Hem de içlerinde yapay zekâ da olmak üzere birçok yeni özelliğiyle! Yakın zamanda Plataine isimli İsrailli bir yazılım şirketi gözlük ve benzeri giyilebilir teknoloji ürünleri için yeni bir uygulama geliştirdi. Bu uygulamasını San Francisco’da düzenlediği konferansta Google’a adadı. Amazon’un Alexa’sına benzer şekilde çalışan uygulama, birçok farklı dil üzerinde konuşmayı algılıyor. Sesle aktive edilip komutlara cevap veriyor. Uygulamanın yapım amacı fabrika işçilerine yardımcı olup daha etkili ve üretken bir çalışma ortaya çıkarmak. Plataine, aralarında General Electrics, Boeing ve Airbus gibi büyük şirketlerin de bulunduğu müşterileri ile birlikte çalışmalarına devam ediyor. Yeni uygulamasına görsel tanıma yeteneği gibi yepyeni özellikler de eklemeyi planlıyor. Plataine uygulamanın yapımında da Google ve Google’ın yapay zekâ servisleri ile birlikte çalışmalarını sürdürmüştü.
Google Cloud’ın CTO teknik yöneticisi Jennifer Bennett, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarların kullanımının zorlu olacağı ve sorun oluşturacağı fabrika koşullarında çalışan işçiler için Google Glass gibi akıllı gözlüklerin oldukça zekice bir seçim ve kullanışlı bir cihaz olduğunu belirtiyor. Bennett, Google Glass’ın gerçekten ilgi çekici ve merak uyandırıcı bir teknolojiyle yeniden donatıldığını söylüyor. Plataine’in yeni projesini de tanıttığı konuşmasında ilgiyi üzerine toplamayı kolayca başardı. Google Glass’ın geri döndüğünü de söyleyerek kullanıcılara büyük bir bomba patlatmış oldu.
Plataine’e göre yeni üretilen uygulama Google Glass ile birleşince gerçek hayatta işçilerin karşılaştığı birçok soruna kolayca son verebilecek. Örneğin, bir fabrika işçisi fabrikaya giriş yapar yapmaz uygulama ve gözlüğün verdiği uyarılar sayesinde üzerinde yoğunlaşılması ve bir an önce çözülmesi gereken bir sorundan veya üretim hatasından anında haberdar olabilecek. Aynı anda, başka bir işçi malzeme odasına girerek “Hangi malzemeleri seçeceğim konusunda yardıma ihtiyacım var.” şeklinde sesli bir komutla Google Glass’ı aktive edebilecek. Uygulama hangi malzemelerin gerekli olduğunu ve o an nerede bulunduklarını hem görsel hem de sesli olarak kullanıcıya söyleyecek. Aynı zamanda, fabrika şefleri o an hangi katta neler olduğunu, işlerin nasıl yürüdüğünü bilecek. Bir aksaklığın olup olmadığını da Google Glass’larını Plataine’in yeni uygulamasıyla senkronize ederek kolayca takip edebilecekler. Airbus gibi bazı büyük şirketler bu fırsatlardan hâlihazırda zaten yararlanıyor ve işlerinde oldukça kolaylık ve üretim artışı sağlıyor.
2012’de tanıtıldıktan kısa bir süre sonra Google Glass, Time Dergisi’nin yaptığı açıklamaya göre yılın en iyi icatlarından biri olarak değerlendirilmişti. The New Yorker, Vogue, The Simpsons, Saturday Night Live, The Morning Show gibi dergi ve televizyon programlarında sıkça adı geçip övgüler yağdırılan ve Prens Charles ve Oprah Winfrey gibi ünlü isimler tarafından da heyecanla kullanılıp reklamı yapılan Google Glass, yapay gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) dünyasında zirveye yerleşip yerini uzun süre koruyacağı hissi veriyordu. Fakat tüm bu heyecan daha yeni başlamışken kötü eleştiriler, yazılım hataları, kısa pil ömrü, güvenlik sorunları gibi konularda kötülenen Google Glass, kısa sürede rafa kaldırılmıştı.
Yapay zekâdaki ilerleyişi sayesinde Google Glass, yeni versiyonuyla ikinci bir şansa sahip gibi görünüyor. Çok daha zekileştirilen cihaz, Plataine’in yeni uygulamasıyla mükemmel bir uyum sağlıyor. Fabrika işçileri ve şefleri için vazgeçilmez bir seçenek olacağa benziyor. Ayrıca yakın zamanda gelmesi beklenen görsel tanıma yeteneği ile uygulama ürün barkodlarını okuyabilecek, iş aletleri ve makinelerini tanıyabilecek. Zorlu koşullarda ve yüksek dikkat gerektiren durumlarda bile doğru aletlerin doğru yerde kullanılmasını, kullanıcının hemen gözünün önüne yansıtarak bu konuda yol gösterici olacak. Güvenliğin artırılması, hataların ve sorunların azaltılması ve etkinliğin en üst seviyeye çıkarılması gibi unsurlar sayesinde Google Glass’ın geri dönüşü gerçekten iyi olacağa benziyor.
Giyilebilir teknoloji, son yıllarda teknolojinin en hızlı gelişen ve en çok ilgi çeken alanlarından biri…
Huawei akıllı saat uygulamaları, genellikle Huawei'nin kendi işletim sistemi olan HarmonyOS üzerinde çalışır. Huawei akıllı…
Apple Watch Sıfırlama Resetleme Neden Gerekli? Apple Watch Sıfırlama için gereken birkaç temel sebep vardır:…
2024 yılında dikkate değer akıllı bileklikler arasında çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İşte öne çıkan bazı modeller…
Apple Watch Series 9, Apple'ın giyilebilir teknoloji alanındaki en yeni yeniliklerini sunan bir cihaz olarak…
STATSports Apex Athlete Series Genel Bakış STATSports Apex Athlete Series, sporcuların performansını izlemek için tasarlanmış…