LifePlus Lifeleaf – Kan Şekeri Ölçen Akıllı Saat
LifePlus firması üzerinde çalıştığı Lifeleaf akıllı saat ile noninvaziv bir şekilde kan şekeri ölçmeyi planlıyor. Bu demek oluyor ki firma başarılı olursa insanlar bileklerindeki akıllı saat aracılığı ile iğne ile kan almaya gerek olmadan kan şeker değerlerini ölçebilecekler.
Küçük bir iğne ile bir damlacık bile olsa kan vermek çoğu insanın kaçındığı bir şey. Bu yüzden birçok teknoloji firması bir süredir kan vermeden, noninvaziv bir şekilde kan şekeri değeri ölçmenin yolunu bulmak için çalışıyor. LifePlus firması bu konuda başarılı olmaya çok yakın gibi duruyor.
LifePlus fiması, Lifeleaf akıllı saati ve patentini almayı beklediği teknolojisiyle insanların kan şekerini bileklerinden çeşitli sensörler ile ölçebileceğini iddia ediyor. Bu teknoloji sayesinde aslında kan şekeri dışında tansiyon, solunum oranı, oksijen doygunluğu gibi değerleri de ölçmek mümkün. Bu ölçümler diyabet, kardiyak aritmi, kalp yetmezliği, uyku apnesi, yüksek tansiyon gibi hastalıkların takibi için kullanılabilir.
Şu anda dünyanın beş farklı şehrinde Lilfeleaf akıllı saat üzerinde klinik testler yapılmakta. Eğer bu testlerden başarılı sonuçlar alınırsa sınırlı sayıda ürünün bu senenin sonlarına doğru piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Bu gelişmelere rağmen firmanın yönetim kurulu başkanı John Trobough kendilerinin bir akıllı saat firması olmayı değil yazılım firması olmayı amaçladıklarını ifade ediyor. Firma Lifeleaf akıllı saati şirketin yazılımlarını dünyaya gösterebilmek için bir referans ürün olarak tasarlamakta. Firmanın asıl amacı Apple, Samsung, Garmin gibi noninvaviz kan şekeri ölçme ve benzeri teknolojileri ürünlerinde kullanmak isteyecek firmalara yazılımını pazarlamak.
LifePlus Lifeleaf Nasıl Çalışıyor?
Lifeleaf akıllı saat kan şekeri ölçmek için şu anda piyasada mevcut olan sensörlerden başka bir sensöre ihtiyaç duymuyor. Şirket kendi yazılımı sayesinde sensörleden gelen mevcut verileri daha iyi kullanıp kandaki şekeri daha iyi ölçebiliyor. Şirket kandaki glukoz değerini ölçmek için çeşitli yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojileri de kullanmakta. Bu sayede Lifeleaf akıllı saat yeni bir sensöre ihtiyaç duymadan, mevcut sensörlerden gelen verileri daha iyi işleyerek, başka akıllı saatlerin ölçemediği değerleri ölçebiliyor. Şirket yıllardır bu teknolojiler üzerinde çalıştığını belirtiyor.
Lifeleaf akıllı saatin iddialı olduğu konularda ne kadar başarılı olabileceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Şimdiye kadar birçok firma benzer konularda başarısız oldu. Eğer LifePlus firması Lifeleaf akıllı saati ile doğruluk oranı yüksek kan şekeri ölçümleri verebilirse bu giyilebilir teknoloji piyasası için çok büyük bir gelişme olur.