Myosuit – Yürüme Zorluğu Çekenlere Giyilebilir Teknoloji Çözümü

Günlük hayatta belki çok fark etmesek de çevremizde yürüme zorluğu çeken, bacaklarını istediği gibi hareket ettiremeyen birçok insan var. Bu yürüme zorluğu çeken ve belki de hiç yürüyemeyen insanların her birinin farklı bir hikâyesi var. Kimisi genetik bozukluklar nedeniyle, kimisi sinirsel yaralanmalar ve hasarlar sonucu, kimisi de yaşlanmanın etkisiyle yürüme yetisini kaybediyor. Bu insanların kaslarındaki zayıflık hareket kabiliyetlerini azalttığı gibi günlük hayat kalitelerini de oldukça düşürüyor. Yürüme sıkıntısı çeken insanların çoğu hareket kabiliyetlerini ve özgürlüklerini geri kazanabilmek için gerek profesyonellerden gerekse teknolojik makinelerden destek arayışı içerisinde. Bu makineler basit bir tekerlekli sandalyeden çok daha gelişmiş exo-giysi denen metal iskeletlere kadar çok farklı şekillerde bulunuyor. Bu destek sağlayan makine ve aletlerin günlük hayatta rahatça kullanılabilmesi için gün içerisinde yapılan her aktiviteye yardımcı olması gerektiği gibi bunu yaparken kullanıcılara rahatsızlık vermemesi de bir zorunluluk. Myosuit bu gereksinimleri karşılaşamayı amaçlıyor.

Bu amaçla İsviçre’de birkaç bilim adamı bir araya gelerek oldukça gelişmiş bir exo-giysi olan Myosuit’i üretti. Myosuit, kendi sınıfındaki diğer ürünlerle karşılaştırıldığında oldukça yumuşak bir yapıya sahip olduğundan giyilebilirlik açısından daha başarılı olmasıyla dikkat çekiyor. Günlük hayatınızda bu özel giysi tıpkı kas ve kemikleriniz gibi yerçekimiyle birlikte ve yerçekimine karşı çalışarak kalça ve diz eklemi kısmından kesintisiz bir destek sağlıyor. Myosuit; felçli insanlara, miyopati hastalarına, omurilik ve sinir dokusunda yürümesine engel teşkil eden hasarlar olan insanlara ve yaşlılık nedeniyle hareket etmek ve merdiven çıkmak için oldukça zayıf olanlara, kısacası kaslarında güçsüzlük olan tüm insanlara yardım eli uzatıyor.

Myosuit Nasıl Çalışıyor?

Myosuit, hareket halindeyken aktif ve pasif olmak üzerek iki farklı şekilde çalışan kısımlardan oluşuyor. Bu dizayn, tıpkı kas ve kemikler gibi çalışıyor. Spiral şekilli güç dengeleyiciler, gerçek bir insan kası gibi davranarak yerçekimini dengeliyor ve harekete olanak sağlıyor. Giysiyi giyen kişinin diz ve kalça eklemlerine destek sağlayan Myosuit, bataryalarıyla birlikte sadece 4,6 kg gelerek sınıfının en hafif cihazlarından biri olarak da adından çokça bahsettiriyor.

Myosuit’in bir diğer artısı ise giyilmesinin ve çıkarılmasının oldukça kolay olması. Tıpkı bir pantolon gibi giyilebilen cihazı üzerinize geçirdikten sonra tek yapmanız gereken kabloları birbirine bağlamak. Sonrasında giysi size destek çıkarken rahatça kalkıp yürümeye ve hareket etmeye başlayabilirsiniz. Giysi, insan vücuduna çok benzeyen 3 tabakadan oluşuyor. Bunların ilki, vücudu yerçekimine karşı dik tutan sabitleyici bir tabaka. İkinci tabaka ise eklemlerin kaymasını engelleyip stabilite kazandıran bağ tabakası. Üçüncü tabaka da hareket esnasında asıl işi yapan motorları içeren ve elektrik bağlantılı olan, güç üreterek vücudunuzu yerçekimine karşı hareket ettirmenizi sağlayan tabaka.

Myosuit’in ilk denemesi yerçekiminin oldukça yüksek olduğu ortamlarda, oturan kişiler tarafından yapıldı ve testler PubMed üzerinde değerlendirildi. Ulaşılan sonuçlar cihazın, vücudun duruşundaki değişimleri tanımlama konusunda çok başarılı bir şekilde çalıştığını ve kalça ve diz eklemlerinin hareketine normal diz momentumunun %26’sı, diz gücünün ise %35’i kadar yardımcı olduğunu gösterdi. Cihaz, çift eklemli bir mimariye sahip olmasıyla birlikte duruşunuzu baz alarak özellikle yerçekimine zıt yapılan hareketlerde en etkili şekilde yardım sağlıyor. Myosuit’in diğer cihazlarla kıyaslandığında getirdiği yeniliklerin başında düşük ağırlıklı yumuşak bir yapıya sahip olması geliyor. Bu da genelde tekerlekli sandalyeye bağımlı olan insanların sıkıntı yaşamadan ayağa kalkmasına, yürümesine ve merdiven inip çıkmasına olanak sağlıyor. Böylece günlük hayatlarında geri kalmadan birçok aktiviteye ayak uydurabiliyorlar.

Son Yazılar

Giyilebilir Teknoloji

Giyilebilir teknoloji, son yıllarda teknolojinin en hızlı gelişen ve en çok ilgi çeken alanlarından biri…

7 ay önce

Huawei Akıllı Saat Uygulamaları

Huawei akıllı saat uygulamaları, genellikle Huawei'nin kendi işletim sistemi olan HarmonyOS üzerinde çalışır. Huawei akıllı…

7 ay önce

Apple Watch Sıfırlama Resetleme

Apple Watch Sıfırlama Resetleme Neden Gerekli? Apple Watch Sıfırlama için gereken birkaç temel sebep vardır:…

7 ay önce

2024 En İyi Akıllı Bileklikler

2024 yılında dikkate değer akıllı bileklikler arasında çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İşte öne çıkan bazı modeller…

7 ay önce

Apple Watch Series 9 İncelemesi ve Özellikleri

Apple Watch Series 9, Apple'ın giyilebilir teknoloji alanındaki en yeni yeniliklerini sunan bir cihaz olarak…

8 ay önce

STATSports Apex Athlete Series İncelemesi – Sporcu Takibi

STATSports Apex Athlete Series Genel Bakış STATSports Apex Athlete Series, sporcuların performansını izlemek için tasarlanmış…

8 ay önce