Neopenda İle Bebeğiniz Emin Ellerde
Yetişkinler için yüksek cazibe taşıyan ve ilgi uyandıran giyilebilir teknoloji alanına artık bebekler de dahil. Neopenda isimli sağlık kuruluşu, yakın zamanda giyilebilir teknoloji alanında ilk adımını attı ve kendi ismiyle anılan, yenidoğan bebekler için harika bir cihaz geliştirdi. Cihaz, yenidoğanların yaşamsal bulgularını izlemeye ve kontrol altında tutmaya yarayarak gerek ebeveynlere gerekse hastane çalışanlarına büyük kolaylıklar sağlıyor.
Şirketin yaptığı araştırmalara göre, her yıl neredeyse 3 milyon bebek doğumlarının ilk ayında hayatını kaybediyor. Bu bebek ölümlerinin %98’lik büyük bir kısmı gelişmekte olan ülkelerde meydana geliyor ve gerekli şartlar sağlandığı takdirde önlenebilir vakalardan oluşuyor. Neopenda CEO’su ve kurucularından olan Sona Shah, bebek ölümlerinin büyük kısmının önüne geçilebilir olduğuna dikkat çekerek bunu büyük bir küresel sorun olarak değerlendiriyor. Shah, Kenya’da geçirdiği yıllar sonrasında tıbbi cihazlar geliştirmeye merak salmış ve karşılaştığı bebek ölümlerine savaş açmaya karar vermiş. Şirket, Uganda’ya tıbbi ihtiyaçların ne kadar sağlanabilir olduğunu görmek amacıyla bir gezi düzenlemiş. Maddi sıkıntı yaşayan hastane ve sağlık kuruluşlarında tıbbi malzeme kıtlığı yaşandığını gören Shah ve arkadaşı Teresa Cauvel, muhtaç insanlara yardım ulaştırmak için hiç vakit kaybetmeden çalışmalara başlamış.
Çoğu gelişmekte olan ülkelerde kaynakların kısıtlı olmasından ötürü hastane çalışanları yetersiz olduğu gibi tıbbi malzemelerde de büyük eksiklikler mevcut. Bu eksiklikler yenidoğan bebeklerin hastalıklarının teşhisinde ve tedavi uygulamalarında hastane çalışanlarının duruma müdahalesini çok zor bir hale getirip can kayıplarına sebebiyet verebiliyor.
Neopenda Nedir?
Neopenda, bu duruma bir son vermeye karar vermiş ve bu kapsamda ilk giyilebilir teknoloji ürünlerini üretmiş. Cihaz, bebeklere dair, kalp atımı, solunum düzeni, vücut ısısı, kandaki oksijen düzeyi gibi yaşamsal bulguları kesintisiz olarak ölçüp yansıtıyor. Bulunan değerler Bluetooth aracılığıyla bağlanan cihazlara aktarılıyor ve özel bir uygulama ile görüntülenebiliyor. Eğer bebeğin bulguları sağlık sınırlarının dışına çıkarsa uygulama ve cihazlar alarm verip sağlık çalışanını uyarıyor. Neopenda zamanında ve yerinde müdahale etmeyi olanaklı hale getiriyor, bebekler için hayat kurtarıcı oluyor.
Cihazda şarj edilebilir bataryalar kullanılmış. İnternete de erişim sağlayabilen cihaz, hastane sistemiyle bağlantı halinde kalıp bebekler için sürekli uyanık bir koruyucu rolü üstleniyor. Malzeme kıtlığı yaşanan yerlerde çözüm oluşturabilmesi ve tam yarar sağlayabilmesi için cihazlar, Uganda’da doktorlar ve hemşirelerin el ele vermesiyle üretilmiş. Cihazın gelişimi henüz tam olarak tamamlanmamış olmakla birlikte, çalışmalar son hız devam ediyor.
Cihazı biraz daha küçültmeye ve daha portatif bir hale getirmeye odaklanmış olan şirket, ürünün patentini alabilmek için bekleme halinde. Bir de klinik açıdan onay alıp alamayacağı sağlık çalışanları açısından merak konusu. Cihaz, vücuttaki sağlık bozukluğunun kaynağını ve cinsini algılayamadığından tıbbi bir ürün olarak değerlendirilmiyor. İlk kullanım alanı Uganda’daki gelişmemiş hastaneler olan cihazı şu anda Amerika Birleşik Devletleri kapsamındaki sağlık kuruluşları, bebeklere karşı olası tehlikelerinden dolayı kabul etmiyor. Sağlığa hiçbir tehdidi olmadığını ve bebekler için son derece güvenli olduğunu belirten Neopenda, cihazın Bluetooth bağlantısını olabildiğince düşük enerjili tutarak bu yönde bir adım daha atmayı planlıyor.
Bu yaşamsal bulguların takibinin sadece yenidoğan bebekler için değil, her yaş grubu için son derece önem arz ettiğini belirtiyor Shah. Ürün tamamlanıp piyasaya sürüldükten sonra durmayacaklarını, çalışmalarını genişletip farklı yaş gruplarına da hitap edecek benzer ürünler üreteceklerini söylüyor.