Stanford’un Yeni Giyilebilir Teknolojisi Kortizol Hormonunu Ölçüyor
Stanford araştırmacıları yeni geliştirdikleri giyilebilir teknoloji ürünüyle birlikte giyicinin kortizol seviyesini terini analiz ederek tespit edebiliyor. Kortizol, stres ile bağlantılı yaşamsal bir hormon ve şuan farklı yöntemlerle de tespit edilebiliyor. Bu yöntemlerin hiçbiri yeni teknoloji gibi anlık, yani yeterince kısa sürede sonuç vermiyor. Sonuçların alınmasının günler sürdüğü kortizol testlerinin yerine geçmesi beklenen bu teknoloji, stres raporlarını tam da gerektiği anda sunuyor.
Stanford University’den materyal bilimcisi Alberto Salleo tarafından yürütülen projede takım esnek bir bandaj üretti. Üniversiteye göre bu bandaj direkt olarak kişinin tenine temas ediyor. Bu noktadan ter toplayan ve bununla sürekli olarak kortizol ölçümü yapan bant, kullanıcının hayatını da kısıtlamıyor.
Pasif ter toplama yöntemiyle çalışan bant, terleri içerisindeki küçük rezervuarlara aktarıyor. Burada bulunan kortizola karşı hassas membran, ölçümü yapıyor. Sistemin çalışması için en büyük gereklilik, giyen kişinin yeterince terlemesi. Yaz günlerinde bu durum rahatlıkla mümkün olacak olsa da kış aylarında kişinin saunaya girmesi ya da spor yapması gerekiyor.
Kortizolün rol oynadığı tüm hastalıklarda ve tedavilerde umut vadeden yeni sensör, bu hormonun tespiti için gereken süreden ötürü yaşanan sıkıntıları engelleyecek. Sürekli olarak kortizol seviyesi kontrolü ise çok daha etkili tedavilerin uygulanmasını sağlayacak.
Araştırmacılara göre cihazın bir prototipi “çalışıyor gibi görünüyor”. Prototip üzerinde, üniversiteye göre, hala çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu çalışmalar yardımıyla doğruluk ve güvenilirlik artırılacak. Bunlara ek olarak, takım tekrar tekrar kullanılabilecek bir bant üzerinde de çalışıyor. Şimdiki çalışmalara göre cihazın ter yolları tıkanmadığı sürece tekrar tekrar kullanılabiliyor.