VR

VirtualLink – VR Gözlüğünüz Tek USB-C Kablosuyla Çalışacak!

Geleceğin sanal gerçeklik gözlükleri PC’lere bağlanmak için sadece bir kablo kullanacak. Bugünkü çok sayıda kablonun birleşimi ile çalışan gözlükleri ekarte etmek için kurulan endüstri konsorsiyumu, Nvidia, Oculus, Valve, AMD ve Microsoft’tan oluşuyor. Ekipten çıkan karara göre yeni VR gözlükleri VirtualLink adlı bir bağlantı protokolüne sahip olacak. Tek USB-C üzerinden PC ile iletişim kurulacak. USB-C portu, HDMI, USB ve güç kablolarının yeini alacak.

Konsorsiyum yaptığı yazılı açıklamada şu sözleri kullandı: “VirtualLink yeni nesil VR gözlüklerin PC ya da diğer cihazlara yüksek bant genişlikli tek bir USB Type-C kabloyla bağlanmasını sağlayacak.” “Tek kabloyla 27 Watt güç iletimi, HBR3 DisplayPort yüksek çözünürlüklü görüntü aktarımı, USB3.1 Gen.2 ile süper hızlı kamera ve sensör verisi aktarımı sağlanacak.”

Günümüz laptop ve masaüstü bilgisayarlarda USB-C ile gelen kolaylıkları sanal gerçeklik gözlüklerine taşımayı hedefliyor sektör büyükleri. Bu porttan video, USB verisi ve güç taşınacak. Sanal gerçeklik deneyiminin yükseltilmesinde en önemli adım her ne kadar kablosuz çalışma yeteneği olacak olsa da tek kabloya inmek de iyi bir başlangıç. Gözlüklere geçiş sürecinde çok kablolu sistemin yaşattığı kurulum zorluklarının ortadan kalkması, adaptasyonu hızlandıracaktır.

VirtualLink VR

VirtualLink Nasıl Çalışıyor?

Sanal gerçeklik için özelleştirilmiş bir bağlantı standardı olarak tanıtılan bu teknoloji, VirtualLink, konnektörde gecikmeyi azaltmakta. Aynı zamanda VR’ın bant genişliğini daha iyi kontrol etmek için optimizasyonlar içermekte. Yeni standardın yaygınlaşmasıyla birlikte PC tabanlı sanal gerçeklik, artırılmış ve karma gerçeklik uygulamaları, akıllı telefon tabanlı sistemlerle (örneğin Samsung Gear VR) daha iyi rekabet eder hale gelecektir.

Bugünün sanal gerçeklik cihazlarına bakarsak hemen hemen masaüstü sisteme bağımlı diyebileceğimiz alan, yeni standardın gelişiyle ultrabooklarda bile kullanılabilir hale gelecektir. Thunderbolt 3.0 destekli bir USB-C portuyla her yerde sanal gerçeklik keyfi çıkarılacak gibi görünüyor.

Gelişmiş VR ve AR deneyimleri her şekilde yüksek işlem gücüne sahip bilgisayarlarda kullanılabilecek. Ancak başlangıç için kimsenin özel donanımlara para yatırmasına gerek kalmayacak. Microsoft’un da işin içine dahil olmasıyla birlikte çok kısa bir süre sonra Windows Karma Gerçeklik gözlüğünde bu standardın kullanılmasına şahit olabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir