VR, “virtual reality” kısaltmasıdır, anlamı ise “sanal gerçeklik”tir. Sanal gerçeklik yani VR, an itibariyle yaşadığımız gerçekliğin yerini alan bilgisayar gibi üç boyutlu yazılımlar tarafından oluşturulan mekanları, ortamları, nesneleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
VR ortamları kullanıcının vizyonunu hatta bazen dokunuşunu etkileşime geçirecek ve dünyayı, ortamı daha iyi kavramasını sağlayacak özelliğe sahip olduğu için “sürükleyici” olarak tanımlanır.
Günlük yaşamımıza giren online reklamlar, caddelerdeki reklam panoları VR özelliğini bilinçaltına işlemeye koyulmuştur. Birçok insan sanal oyunlar sayesinde VR ile tanışmıştır. Tıp, mühendislik, fen bilimleri gibi alanlarda kullanılarak ve kullanımı git gide artırılarak önem kazanmaktadır. Microsoft, Apple, Samsung gibi dünyanın önde gelen firmaları sanal gerçeklik teknolojisini geliştirmek ve ekipman envanterini artırmak için yüklü yatırımlar yapmaktadır.
VR teknolojisinin gelişmesi ve halkın kullanabileceği maliyete düşmesiyle birçok sanal gerçeklik oyunu türemiştir. Bu oyunları oynarken kendinizi oyunun içinde psikolojik olarak kahramanla özdeşleştirmenizin dışında gerçek anlamda orada olduğunuzu hissetmenizi sağlıyor. Bu sayede eğitici, öğretici, macera içeren oyunları daha fazla içselleştirip keyif almanız işten bile değil!
Atina’daki Akropolis(Akropolis, Helenistik Dönem’de Yunan şehir devlerinde var olan, şehrin üst noktasına inşa edilen ve tapınak olarak kullanılan mimari açıdan görkemli yerleşkeler, yapılardır), Kudüs’teki Batı Duvar gibi eski yerleşimleri ziyaret etmeyi mümkün kılıyor.
Üç boyulu(3D) modellemeler, 360 derece videolar gibi sanal gerçeklik teknikleri gidilecek imkanı olmayan yerlere gidebilmenizi sağlıyor!
Sanal gerçeklik gözlüklerinin başlıca üç prototipi bulunmaktadır. Bunlar ses, video ve kafa izleme üzerine programlanmıştır. Sıradan gözlükler tek bir görüntüyü gösterirken sanal gerçeklik gözlükleri her bir göz için iki görüntü gösteren polarize lensler içerir ve bu görüntülere derinlik yanılsaması verilir. Bunun teknik adı ise “stereoskopi”dir.
Bu sanal gerçeklik gözlüklerinin daha da gelişmiş olanı ise kafa takip sistemi içeren gözlüklerdir. Bu sistemle çalışan gözlükler kullanıcının baktığı yani gözlüklerin açısında olan nesnelerin görüntüsünü ayarlamak için bir bilgisayara bağlıdır ve sinyaller gönderir. Bu özellik baktığınız her nesneyi 3D görmenizi sağlar. Bunun avantajlarını örneklendirmek gerekirse şöyle diyebiliriz; örneğin bir kullanıcı mimari açıdan geliştirilmiş bir VR gözlük kullanıyorsa ve bir binaya bu gözlüğü takıp bakıyorsa binayı farklı açıdan görebilir, etrafında gezinebilir ve mimari konuda daha gerçekçi plan/proje yapmasını kuvvetlendirebilir.
Lens: Objektif, sanal gerçeklik (VR) gözlüklerinin gerçekçi hissettirmesi için gereken en önemli unsurlardan biridir. İki düz ekrandan dışarıya bakmak değil, çok uzakta geniş ve derin bir alana baktığınızı düşünmeye itiyor. Bunu ise odaklama sayesinde başarıyor.
Görüntüleme: Görüntüleme kısmında yüksek performans göstergelerinin olması kullanıcıyı sanal gerçekliğe ikna etmede önemli rol oynuyor. Götüntülerin netliği için yüksek piksel yoğunluğuna sahip aynı zamanda sanal gerçeklik pürüssüzlüğünde hareket kabiliyeti elde etmek iin yeterince hızlı oranda geçiş yapabilmelidir.
Odak Ayarı: Herkesin baktığı, gördüğü, hissettiği farklı olduğu gibi göz bebekleri arasındaki mesafe de farklıdır. Kullanıcıya uygun stereoskopik 3D efekti elde etmek için odak ayarı kendi gözlerimizin aralıklarını tanımlamak ve ayarlamak için önemli rol oynuyor. Hatta bazı VR gözlüklerinde objektiften farklı odak seviyelerine sahip Fresnel Lensler kullanılarak kafanızı aşağı yukarı hareket ettirmek suretiyle en uygun odak ayarını seçmenizde yardımcı oluyor.
Ses: Birçok sanal gerçeklik gözlüklerinde örneğin oyun sırasında oyunla ilişkilendirilen sesler, kullanıcı konuşmaları kaydedilerek oyuna aktarılıyor ve oyunun gerçekçiliği, gidişatı buna göre ayarlanıyor. Yani VR gözlüğünüz takılıyken oyun oynuyorsanız dediklerinize dikkat edin, sizi duyabilirler!
Giyilebilir teknoloji, son yıllarda teknolojinin en hızlı gelişen ve en çok ilgi çeken alanlarından biri…
Huawei akıllı saat uygulamaları, genellikle Huawei'nin kendi işletim sistemi olan HarmonyOS üzerinde çalışır. Huawei akıllı…
Apple Watch Sıfırlama Resetleme Neden Gerekli? Apple Watch Sıfırlama için gereken birkaç temel sebep vardır:…
2024 yılında dikkate değer akıllı bileklikler arasında çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İşte öne çıkan bazı modeller…
Apple Watch Series 9, Apple'ın giyilebilir teknoloji alanındaki en yeni yeniliklerini sunan bir cihaz olarak…
STATSports Apex Athlete Series Genel Bakış STATSports Apex Athlete Series, sporcuların performansını izlemek için tasarlanmış…